Wednesday, October 30, 2013

Info Sihat : Mitos Kesihatan Yang Perlu Anda Ketahui

Salam semua...

Selalu dengar perkataan mitos kan? tapi adakah anda semua tahu apakah maknanya?

Mitos merujuk kepada satu cerita dalam sesebuah kebudayaan yang dianggap mempunyai kebenaran mengenai sesuatu perkara yang pernah berlaku pada suatu masa dahulu. Ia dianggap sebagai satu kepercayaan dan kebenaran mutlak yang dijadikan sebagai rujukan.

Bercerita mengenai perubatan, terlalu banyak perkara yang sering menjadi andaian masyarakat hari ini. Hasil tulisan Dr. Carroll dan Dr. Vreeman melalui buku "Don't Swallow Your Gum" yang mendedahkan mitos dalam perubatan yang mungkin mengejutkan  anda.



Mitos : Cuaca sejuk membuat anda sakit
Fakta : Tidak benar, kajian menunjukkan orang yang terdedah dengan cuaca sejuk sukar diserang    penyakit berbanding  sebaliknya. Cuaca panas lebih menggamit kuman untuk menghampiri anda.

Mitos : Lendir hijau menunjukkan jangkitan sinus
Fakta :  Warna lendir merupakan mitos dalam perubatan walaupun ada segelintir doktor mempercayainya. Namun tiada bukti yang tepat mengenainya. Ia mungkin terjadi akibat pengambilan antibiotik.

Mitos : Haba keluar melalui kepala
Fakta : Tiada apa yang istimewa di kepala untuk haba hanya keluar melaluinya. Haba dibebaskan keluar melalui setiap bahagian badan anda.

Mitos : Bujang lebih menikmati seks daripada orang yang berkahwin
Fakta : Mungkin ada yang beranggapan bujang lebih seronok. Tetapi  seks mereka hanya bermusim. Pasangan yang telah berkahwin biasanya melakukan seks berpanjangan. Berdasarkan satu kajian, 43 peratus lelaki berkahwin dilaporkan mengadakan hubungan seks dua hingga tiga kali seminggu, berbanding hanya 26 peratus daripada lelaki bujang. Orang yang berkahwin juga lebih cenderung untuk mempunyai klimaks dan memberi dan menerima seks oral.

Mitos : Gula penyebab anak hiperaktif
Fakta : Banyak kajian menunjukkan gula tidak memberi kesan kepada tingkah laku, tetapi kebanyakan ibu bapa tidak percaya. Gula bukan faktor  tunggal penyebab anak hiperaktif. Sebaliknya ibu bapa perlu peka terhadap perilaku anak-anak yang memerlukan perhatian.


Mitos : Makanan jatuh ke lantai selamat untuk dimakan
Fakta : Kajian mendapati makanan yang diambil setelah jatuh ke lantai kayu tidak dihinggapi kuman yang banyak. Begitu juga pada permaidani. Tetapi bulu halus permaidani melekat pada makanan.

Mitos : Perlu buang air besar sekali sehari
Fakta : Menurut penulis, mitos ini separa benar. Pergerakan usus yang kerap mengelakkan ketidakselesaan dan sembelit. Tetapi ia tidak bermakna anda perlu membuang air besar yang kurang daripada tiga kali seminggu atau sukar ketika ingin melakukannya.

Mitos : Letup jari penyebab artritis
Fakta : Kemungkinan besar orang yang suka meletupkan jari mudah terkena artritis berbanding orang yang tidak mempunyai tabiat tersebut.

sumber : majalah iSIHAT


With Love,
Rose Azadir
Shaklee ID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : http://www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com

Monday, October 28, 2013

Testimoni ESP Shaklee : Yahooo!!! 2 Minggu Jer Dah Nampak Perubahan Positif

Salam Isnin semua,

Petang2 cam nie mata memang berat, badan jadi lemau, cuaca pun cam redup2 syok tarik selimut, oleh dek kerana itu, jom kita check out testimoni ESP yang best nie...


Hanya selepas 2 minggu consume ESP secara konsisten, dah nampak perubahan yang ketara pada kulit wajah. Tak payah cakap banyak la, tengok gambar pun dah boleh tau kan...

ESP nie merupakan protein yang penting kepada mereka yang inginkan kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.

Bila dah nampak perubahan pada kulit wajah, dengan rasa yang tak sabar2 untuk dapatkan kulit yang cantik dan meletop, beliau tambah suplemen GLA dan Set Skincare Shaklee (Vitamin C, Vitamin E dan B Complex).

Kini beliau tidak perlu lagi nak pakai mekap tebal2, hanya pakai compact powder jer....jimat duit, dan boleh jimat masa juga...

Untuk sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya yer...

*** Penghantaran percuma sekitar kawasan KLCC, Keramat, Setiawangsa, Gombak, Selayang dan Batu Caves.



Rose Azadir
Shaklee ID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : http://www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com

Thursday, October 24, 2013

Testimoni Set Berpantang Shaklee : Turun 15kg Setelah Habis Pantang 44 Hari

Salam sayang semua...

Hari nie saya nak share success story seorang sahabat nie. Jom baca baru tau cerita hehe...



Intipati testimoni :

* Baru habis pantang anak ke-2
* Melahirkan kedua-dua anak secara pembedahan
* Selepas 1 bulan melahirkan, timbang berat di klinik turun 10 kg
* Habis pantang 44 hari, turun lagi 5 kg


Suplemen Shaklee yang diambil :

1) Set pantang (Vita-Lea, B Complex, Zinc Complex, Vitamin C)
2) Alfalfa (selepas 3 mggu bersalin baru mula makan)
3) Ostematrix
4) ESP

Jom refresh info one by one suplemen nie :

1) Vita-Lea : diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh orang dewasa lebih-lebih lagi wanita yang lepas bersalin. Wanita yang lepas bersalin juga banyak kehilangan darah semasa proses melahirkan, oleh itu zat besi yang terkandung dalam Vita-Lea sangat penting bagi pembentukan sel darah merah yang baru. Barulah ibu2 dalam pantang akan nampak berseri dan tidak pucat, tidak letih, tidak lesu atau tidak bermaya.

2) B Complex dengan Asid Folik - Menstabilkan hormon. Juga dikenali sebagai vitamin anti-stress. Bagus untuk wanita dalam pantang bagi mengelakkan gangguan emosi seperti meroyan dan sebagainya. Selain daripada itu ia dapat menguatkan antibodi dan perlu bagi pemprosesan dan pembaikan sel-sel darah merah. Ia juga berfungsi menukarkan glukosa kepada tenaga. Buat ibu berpantang jadi kurang letih / mengantuk malahan lebih bertenaga.

3) Zinc Complex - Tahukah anda bahawa ikan haruan mengandungi kandungan zinc yang tinggi? Jadi zinc complex adalah suplemen gantian yang tepat bagi yang tak suka minum pati ikan haruan yang baunya hermmmmm... Zinc penting dalam proses pemulihan luka-luka luaran/dalaman semasa bersalin. Ia juga membantu dalam masalah keguguran rambut yang sering dialami wanita lepas bersalin dan membantu masalah kedinginan selepas bersalin.

4) Vitamin C - Menguatkan daya imunisasi tubuh. Juga membaik pulih tisu sel yang rosak jadi ia membantu ibu berpantang cepat pulih dan sihat. Selain daripada itu ia juga dapat mempersepatkan penyembuhan luka jahitan.

5) Alfalfa - Merupakan herba tradisional masyarakat orang putih dan mereka menggunakan Alfalfa untuk pelbagai jenis keadaan kesihatan terutamanya bagi wanita selepas bersalin. Ia juga merupakan galactagogue iaitu herba untuk memperbanyakkan susu ibu. Ia kaya dengan serat, protein, asid amino, klorofil, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia.


6) Ostematrix (Kalsium) - Membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga membantu melawaskan proses pembuangan jadi dapat mencegah ibu2 berpantang dari terkena sembelit. Ia berbentuk kaplet yang bersaiz kecil dan di salut licin ini juga mudah ditelan.

7) ESP (Energizing Soy Protein) - Memberi tenaga yang berpanjangan kepada wanita berpantang. Juga menggalak, mempercepat dan memekatkan susu ibu. Ia sangat penting unutk kelenjar dan tumbesaran. Selain daripada itu, ia juga dapat mencantikkan kulit dan membuatkan wanita berpantang nampak lebih cantik dan berseri. Sangat popular sebagai Milk Booster di kalangan ibu2 yang menyusukan anak dan sangat bagus unutk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu.

Untuk sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya seperti di bawah....

*** Penghantaran percuma bagi kawasan sekitar KLCC, Keramat, Setiawangsa, Gombak, Selayang
*** Pembelian disertakan dengan konsultasi percuma, jadual pemakanan ekslusif dan tips2 ekslusif



Rose Azadir
SID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : http://www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com


Sunday, October 20, 2013

Testimoni ESP : 10 minit jer, Gastrik terus hilang

Salam,

Rasa cam dah agak lama juga saya tak berkongsi cerita tentang ESP, jadi ini kali saya nak kongsi dengan kawan2 semua satu testimoni pengguna ESP yang telah berjaya menghilangkan rasa kesakitan gastrik (dengan izin Allah, Allah maha besar, Allah maha agung)...



Cik Nurul nie memang ade mengidap gastrik tapi dah dekat setahun tak kena gastrik nie. Baru2 nie beliau diserang gastrik mungkin kerana terlalu banyak minum kopi (seperti saya...hantu kopi), kebetulan ubat klinik tak ade. Jadi beliau minum ESP, lepas 10 minit, gastrik terus hilang (dengan izin Allah).

Bagaimana ESP membantu pesakit gastrik?




ESP diperbuat daripada ekstrak kacang soya dan kacang soya adalah sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang boleh meneutralkan asid di dalam perut pengidap gastrik.

ESP adalah protein dan protein amat bagus dalam pembinaan sel baru. ESP membina sel baru perut yang telah terhakis, dan sekaligus menghilangkan derita gastrik.

Untuk sebarang pertanyaan atau pesanan dengan harga terbaik, boleh la hubungi saya...



Rose Azadir
Shaklee ID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : http://www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com

Friday, October 18, 2013

Info Sihat : Tanda-tanda Sakit di Badan

Salam Jumaat,

Nie nak share satu info menarik yang saya jumpa masa browsing semalam, mungkin ada yang dah baca atau ada yang dah tahu, tapi saya nak kongsikan jugak sebab mungkin ada yang tak pernah baca or tak tahu pasal nie...Jom layan...

Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda kerana informasi ini cukup bagis sebagai bahan rujukan. Apa apa pun, kalau ada masalah dengan tubuh badan cepat-cepatlah pergi ke klinik atau hospital walaupun sakit hanya datang sekejap saja kerana mungkin dengan datang sekejap adalah untuk memberi clue/hint yang kita nie sebenarnya sakit. 


1. MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).

a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
b) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
c) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
d) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.
e) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG (Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong).

a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
c) Bersin : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3. BATUK

a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari.
c) Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4. KERONGKONG

a) Kerongkong kering : Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
b) Sakit kerongkong : Seperti di atas, paras keracunan lebih serius.

5. BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)

a) Bibir pucat : Sistem penghadaman yang lemah, perut mengandungi angin, kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu sebelum memakan zat besi.
b) Bibir kering dan pecah : Perut mengandungi banyak bahan toksin. 

6. MULUT DAN LIDAH (Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah).

a) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser) : Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
c) Mulut berbau busuk : Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7. TELINGA (Berkaitan dengan buah pinggang)

a) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
b) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah. Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8. KULIT (Berpeluh)

a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9. RUAM DAN BISUL
a) Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

10. KULIT GATAL DENGAN RUAM
a) Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

11. KULIT PECAH DAN BERAIR
a) Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.

12. RAMBUT GUGUR
a) Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur. 

13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI

a) Sakit sendi
    i) Rasa panas : Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda-tanda penyakit  
        pirai (gout)
   ii) Tidak rasa panas : Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism)
  iii) Sakit di bahagian bahu : Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme 
        tidak seimbang. 
b) Kebas tangan : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) Kebas tangan kiri dan lengan : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) Kebas kaki : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) Sakit tapak kaki : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) Sakit tumit kaki ; Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) Rasa panas di tapak kaki : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
h) Gatas di celah-celah jari kaki : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot)

14. TANDA-TANDA DALAMAN

A. KEPALA : Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

B. Pening/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA : Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA 
a) Bahagian atas : Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi. 
b) Bahagian bawah (tengkuk) : Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA : Menandakan penyakit migrain.

E. BISUL TERJADI DI KEPALA : Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

F. RASA PENING YANG MEMUSING : Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

15. MULUT/KERONGKONG/LIDAH

a) LOYA/MUNTAH : Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b) MUNTAH DARAH
    i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong
   ii) Darah hitam : Pembuangan tisu yang rosak di bahagian perut, misalnya penyakit ulser.

16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT : Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman.

18. KENCING

a) KERAP KENCING : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR : Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

19. BUANG AIR BESAR

a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. 
b) SEMBELIT : Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH 
    i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
   ii) Darah hitam : Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

20. BADAN

a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
    i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf
   ii) Sakit sengal : Menandakan luka di dalam badan
  iii) Sakit menyentap : Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan
  iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/MALAS/LENGUH : Badan mengandungi asid yang berlebihan, proses penyeimbangan.
c) BADAN TERASA PANAS : Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku. 

21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB
a) Sistem jantung yang lemah.
b) Sistem saraf otak yang lemah
c) Masalah pengaliran darah. 

25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.



With Love,
Rose Azadir
Shaklee ID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com











Thursday, October 17, 2013

Testimoni Shaklee Collagen Powder : N**p** yang Gelap Sebab BF Baby dah Makin Pinkish

Salam...

Lagi testimoni Shaklee Collagen Powder, memang sangat2 best produk Shaklee yang satu nie...

Testimoni 1:

"akak sangat berbeza la rasa kolagen nie dengan kolagen lain saya pernah cuba, baru berapa paket saya guna ramai dah tegur, dulu tapak kaki merekah sekarang dah ok, jerawat pun main mengecut, yang best masa preggy hati tu leher saya perut saya jadi gelap, Alhamdulillah lepas ambil kolagen ni dah makin cerah, thanks ye kak promote kat saya"

Testimoni 2:

"kak saya suka sangat la...en suami kata kulit sana sini makin lembut n gebu, celah2 yang gelap pun dah cerah....n paling best kan... n**p** yang gelap sebab bf baby dah makin pinkish...!!!"


Antara Manfaat Shaklee Collagen Powder

Pengambilan Shaklee Collagen Powder secara berturut-turut selama 8 minggu akan memberikan hasil yang hebat dan menakjubkan. Apa tidaknya, kesan pengambilan selama satu hari akan memberikan rasa halus di tapak tangan dan ada yang telah mencuba selama tiga hari, kesan 'kawah' jerawat dimuka semakin cetek, kedalaman lubang bekas jerawat kian beransur pulih.


Shaklee RSS (red snapper scale @ sisik ikan merah) telah menjalani ujian klinikal dan telah terbukti mampu menghilangkan kedutan halus dan kasar juga membaiki tekstur kulit muka. Pengambilan Shaklee Collagen Powder selama 8 minggu akan menjadikan kulit menjadi lebih baik secara total atau menyeluruh. Hanya perlu 4 kotak untuk hasil yang menakjubkan. Bukan hanya kulit di sekitar muka yang menjadi lebih baik, malahan perubahan ketara akan dirasai pada seluruh badan.

Jom kita ber Collagen ramai2...hubungi saya untuk harga yang menarik dan promosi buy 6 free 1 still ade sampai end of October....sempat lagi kalo nak beli, leh share ngan kawan2 or sedara mara...



Rose Azadir
Shaklee ID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : http://www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com

Saturday, October 12, 2013

Info Sihat : Semua Tentang DHA

Salam nak sambut Hari Raya Aidil Adha...ade ke yang bercuti panjang raya haji nie? saya cuti satu hari jer...cuti tu pun nanti tak pi mane2 kot, duk umah, masak tuk encik asben and anak-anak jer...

Jadinyer saya nak share ngan anda semua tentang DHA, tau ker ape tu DHA, jom baca...

Apa itu DHA?
DHA atau Asid Docosahexaenoic adalah sejenis rantaian panjang asid lemak Omega-3. Ia merangkumi kira0kira 97% dan 93% daripada semua asid lemak Omega-3 dalam otak dan mata.

Keperluan Harian DHA
Menurut kajian yang dijalankan oleh Perbadanan Keselamatan Pemakanan Eropah (EFSA), keperluan DHA kanak-kanak berusia 6 bulan sehingga 2 tahun ialah 100 miligram.


Kepentingan DHA
DHA penting untuk perkembangan otak.
-DHA yang secukupnya diperlukan dalam diet kanak-kanak bagi memastikan perkembangan otak adalah optimum.

DHA merupakan ramuan utama yang diperlukan untuk membentuk sel membran neuron, yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta mempengaruhi fungsi neurotransmitter acetylchorine dan membantu sel otak berhubung.
- Otak yang sihat akan melahirkan pemikiran yang pintar.

DHA memperbaiki tumpuan kanak-kanak, sikap dan fungsi kognitif serta kadar pembelajaan.
- kanak-kanak akan lebih focus serta memberi tumpuan sama ada ketika bermain atau belajar.

Sumber DHA
DHA boleh diperolehi secara semula jadi dalam makanan seperti ikan salmon, tuna dan ikan daripada perairan laut dalam serta minyak kanola.

* Jumlah pengambilan DHA oleh ibu hamil akan mempengaruhi perkembangan otak anak.
* Anak-anak juga memerlukan DHA secara terus kerana tubuh kanak-kanak tidak mampu untuk memproses DHA dengan sempurna sekali gus akan timbul masalah kekurangan DHA bagi perkembangan otak.

sumber : Shaklee Golden Lounge



Rose Azadir
Shaklee ID : 933408
SMS / Whatsapp : 012 577 9380
Facebook : http://www.facebook.com/rose.azadir
E-mail : rose_azadir@yahoo.com / razadir@gmail.com